Πρόταση από ΤΕΕ για τα αυθαίρετα

Ζητεί να δοθεί παράταση 18 μηνών, ώστε να τα δηλώσουν οι ενδιαφερόμενοι
Παράταση ενάμιση έτους στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα έχει ζητήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Η… άκρως μαξιμαλιστική πρόταση περιλαμβάνει ενδιάμεσες προθεσμίες, οι οποίες θα έχουν ως στόχο να ενθαρρύνουν τους αυθαιρετούχους να δηλώσουν το ταχύτερο δυνατόν το παράνομο κτίσμα. Το Τεχνικό Επιμελητήριο, επίσης, ζητεί να ληφθεί μέριμνα για να διευκολυνθούν όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καταβολή των δόσεων του προστίμου. Η τύχη, πάντως, του μηχανισμού επιστροφής χρημάτων εξακολουθεί να αγνοείται.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται ότι πρόκειται να εξαντλήσει τα περιθώρια χρόνου, πριν ανακοινώσει την 5η κατά σειρά παράταση στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, που λήγει στις 14 Σεπτεμβρίου. Στόχος του, να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους αυθαιρετούχους… της τελευταίας στιγμής να ξεκινήσουν τη διαδικασία «τακτοποίησης». Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, πάντως, ζήτησε να σταματήσει η πρακτική των διαδοχικών ολιγόμηνων παρατάσεων και να δοθεί μια μεγάλη, τελευταία παράταση στη ρύθμιση. «Πιστεύουμε ότι η παράταση αυτή πρέπει να είναι ενάμισι έτος και να είναι οριστικά και αμετάκλητα η τελευταία», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης. «Μπορεί η προθεσμία αυτή να ακούγεται μεγάλη, ωστόσο προτείνουμε να εμπεριέχει κάποιες ενδιάμεσες προθεσμίες, που θα λειτουργήσουν υπέρ της ταχύτερης δήλωσης των πολεοδομικών παρανομιών. Για παράδειγμα, μετά 6 μήνες θα μπορούσε το υπουργείο να ζητεί την ταυτότητα του κτιρίου (αν εν τω μεταξύ θεσπιστεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα) και μετά άλλους 6 μήνες να αυξάνεται το πρόστιμο». Σε κάθε περίπτωση το ΤΕΕ εκτιμά ότι, εφόσον η μείωση των προστίμων είναι αδύνατη (αφού θα ισοδυναμούσε με υποχρέωση επιστροφής χρημάτων σε μεγάλο αριθμό αυθαιρετούχων που ήδη ολοκλήρωσαν τη διαδικασία), το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων και το διάστημα αποπληρωμής. «Η περίοδος είναι δύσκολη και το υπουργείο θα πρέπει να βοηθήσει στην αποπληρωμή των δόσεων, προκειμένου να μη βρεθεί με μεγάλο αριθμό ανθρώπων που θα καθυστερούν να πληρώσουν ή δεν θα μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία», λέει ο κ. Σπίρτζης.
Στα χαρτιά
Μιλώντας για επιστροφή χρημάτων σε όσους αυθαιρετούχους το δικαιούνται, πάντως, η σχετική διαδικασία που προ μηνών είχε εξαγγείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά. «Τεχνικά, η διαδικασία θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο μήνες ακόμα», λέει ο κ. Σπίρτζης. «Δεν είμαστε, όμως, οι μόνοι υπεύθυνοι, καθώς τα χρήματα βρίσκονται στο Πράσινο Ταμείο, ενώ πρέπει να επιστραφούν μέσω τραπεζών». Το ΤΕΕ πάντως ελπίζει ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα είναι σε θέση να θέσει σε λειτουργία μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, το νέο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών. Η κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων και μελετών ηλεκτρονικά είχε προβλεφθεί από τον ν. 4030/11 για τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί η απαραίτητη προετοιμασία.
http://news.kathimerini.gr/

Leave a Reply