Σε ισχύ από σήμερα ο νέος Οικοδομικός Κανονισμός

Ποια θα είναι τελικά η τύχη του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού; Η τρίμηνη αναστολή που είχε δοθεί στην εφαρμογή του έληξε, οπότε τυπικά ο νέος νόμος τίθεται σήμερα σε ισχύ. Ο τεχνικός κόσμος, όμως, που είχε αντιδράσει έντονα στη σπουδή με την οποία καταρτίστηκε ένα τόσο σοβαρό πλαίσιο, εξακολουθεί να ελπίζει ότι τελικά, έστω και την τελευταία στιγμή θα αποσυρθεί, ή έστω θα δοθεί νέα αναβολή στην εφαρμογή του, ώστε να υπάρξει χρόνος για διορθώσεις.

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, λοιπόν, η υπόθεση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/12), του πλαισίου που ορίζει τις βασικές αρχές για τη δόμηση στη χώρα μας. Ο ΝΟΚ είχε δεχθεί πολύ ισχυρή κριτική τόσο από την αντιπολίτευση στη Βουλή, όσο και από τον τεχνικό κόσμο. Τα σημεία της κριτικής ήταν πολλά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως υπεύθυνος τομέα Περιβάλλοντος στη Νέα Δημοκρατία είχε ζητήσει πλήθος αλλαγών, υποστήριξε ότι το κείμενο ήρθε «ανέτοιμο» στη Βουλή και εν τέλει εισηγήθηκε την τρίμηνη αναβολή στην εφαρμογή του, που έγινε δεκτή.
Πολύ πιο έντονη ήταν η κριτική που ο ΝΟΚ δέχθηκε από τους καθ’ ύλην «αρμοδίους», δηλαδή τους μηχανικούς. «Ο νέος κανονισμός είναι εξίσου περίπλοκος με τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό του 1985, έχει πλήθος ασαφειών, ενώ οδηγεί σε αυξήσεις συντελεστών και ύψους των κτιρίων στις πόλεις, άρα στην περαιτέρω υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος», εκτιμά η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) κ. Μυρτώ Δεσποτίδη. «Είναι ένα δαιδαλώδες κείμενο, γραφειοκρατικό, με διοικητικές, πολεοδομικές και κτιριοδομικές ρυθμίσεις χωρίς ειρμό. Επιπλέον, ευτελίζει την έννοια του σχεδιασμού, καθώς προβλέπει σε τουλάχιστον 24 σημεία τη δυνατότητα εξαιρέσεων και ερμηνειών με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Περιβάλλοντος. Εν πάση περιπτώσει, η κριτική μας δεν εισακούστηκε. Τώρα το πρόβλημα έγκειται στην εφαρμογή του. Ο ΝΟΚ είναι εξαιρετικά δύσκολο να ισχύσει όχι μόνο λόγω της περιόδου με την οποία συμπίπτει. Αλλά και επειδή το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έκανε τίποτα σε αυτούς τους τρεις μήνες για να δρομολογήσει την ομαλή μετάβαση από το παλαιό στο νέο πλαίσιο: κανείς δεν έχει ενημερωθεί, δεν έχουν εκδοθεί ερμηνευτικές εγκύκλιοι, υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του νόμου που δεν έχει «δουλευτεί» επαρκώς. Πιστεύουμε ότι το καλύτερο θα ήταν να αποσυρθεί και να δοθεί η ευκαιρία για κάτι καλύτερο. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τότε θα πρέπει να αναβληθεί η έναρξη ισχύος του».
Οι πολιτικοί μηχανικοί
«Αυτό που είδαμε στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό είναι ένα πλαίσιο χωρίς όραμα, το οποίο απλά διορθώνει ορισμένα από τα προβλήματα του ΓΟΚ του 1985», εκτιμά ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΜΠΕ) κ. Νίκος Ζυγούρης. «Τέτοια πλαίσια, που αλλάζουν το πρόσωπο των πόλεών μας για τα επόμενα 10-20 χρόνια, δεν καταρτίζονται μέσα σε ένα μήνα, όπως ο έκανε κ. Σηφουνάκης, αλλά χρειάζονται χρόνο και ουσιαστική διαβούλευση, όπως έκανε ο Τρίτσης. Γι’ αυτό και ο ΣΜΠΕ αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία, δεν είχε κανένα νόημα. Εν πάση περιπτώσει, ο νέος κανονισμός έγινε πρόχειρα και βιαστικά. Αν εφαρμοστεί, θα κόψει οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης στη χώρα για τα επόμενα 20 χρόνια. Πρέπει λοιπόν να αποσυρθεί και να συζητηθεί επί της ουσίας».
Η «Κ» επικοινώνησε με το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο επιβεβαίωσε, κατ’ αρχήν, ότι ο νέος κανονισμός τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή. Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια άλλη τοποθέτηση, σχετικά με το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στον νόμο ή τη λεπτομερέστερη ενημέρωση των μηχανικών και των πολεοδομικών υπηρεσιών μέσω εγκυκλίων.

Του Γιωργου Λιαλιου

Leave a Reply