Δεν μπορεί να γίνει μαζική κατεδάφιση των νέων αυθαιρέτων

Τρόπο για την επιστροφή του προστίμου σε όσους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων βρεθούν τελικά εκτός «τακτοποίησης» λόγω της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ αναζητεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Και αυτό γιατί στη σχετική ρύθμιση δεν έχει προβλεφθεί μηχανισμός επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση κωλύματος. Οι ιδιοκτήτες τους, όμως, θα βρεθούν ούτως ή άλλως «στον αέρα» αφού θα έχουν δηλώσει οικειοθελώς στην πολιτεία την ύπαρξη του παράνομου κτίσματός τους χωρίς να μπορούν να το «νομιμοποιήσουν».

Την ίδια στιγμή, η απειλή της πολιτείας ότι θα εξαντλήσει την αυστηρότητά της για τη νέα γενιά αυθαιρέτων πέφτει στο κενό, καθώς όπως ανέφερε χθες η ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη τα αυθαίρετα σε Μύκονο και Σαντορίνη δεν μπορούν να κατεδαφιστούν ελλείψει μηχανισμών και πόρων…
Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος τοποθετήθηκε χθες επί της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ, με την οποία «παγώνει» η υποβολή και επεξεργασία δηλώσεων «τακτοποίησης» αυθαιρέτων στα οποία ο χρόνος ανέγερσης πιστοποιείται με ιδιωτικά έγγραφα ή υπεύθυνες δηλώσεις. «Εχουμε ζητήσει τη γνώμη του ΣτΕ για τις δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί. Η αίσθησή μας είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές και θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα» ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Νίκος Σηφουνάκης. «Για τα νέα αυθαίρετα, πάντως, στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ο πέλεκυς θα είναι αμείλικτος».
Ομως η κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη ήταν πιο συγκρατημένη. «Δεν μπορεί να γίνει μαζική κατεδάφιση αυθαιρέτων», δήλωσε. «Στραφήκαμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και μας απάντησαν ότι δεν έχουν συνεργεία και πόρους. Οπότε για να κάνουμε εμείς τις κατεδαφίσεις θα πρέπει να κουβαλήσουμε δικά μας συνεργεία, αφού οι ντόπιοι δεν θα δεχθούν να το κάνουν. Επιπλέον, θα πρέπει να μεταφέρουμε όλα τα μπάζα στην Αθήνα, γιατί δεν υπάρχουν στα δύο νησιά κατάλληλοι χώροι. Εχουμε τη βούληση, αλλά υπάρχουν τεράστια εμπόδια», ανέφερε.
Κατά τα λοιπά, η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε, ενόψει εκλογών, σε απολογισμό έργου. Οπως ανέφερε ο υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί η νέα εκδοχή του ρυθμιστικού σχεδίου, στην οποία θα έχουν προστεθεί, μεταξύ άλλων, η μεγάλη επέκταση της Αττικής Οδού από Ελληνικό προς αεροδρόμιο μέσω σήραγγας. Η παρουσίαση, ωστόσο, θα έχει μικρή σημασία, καθώς τόσο το ρυθμιστικό όσο και το νέο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό παραπέμπονται για μετά τις εκλογές, αφού δεν υπήρξε σύμφωνη γνώμη της Νέας Δημοκρατίας. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή της απόφασης για τον Πράσινο Δακτύλιο.
Τέλος, ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν θα κατατεθούν μέχρι τις εκλογές άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις ή τροπολογίες για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου.
Του Γιωργου Λιαλιου
http://news.kathimerini.gr/

Leave a Reply