Πολεοδομίες χωρίς… σφραγίδες

Οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο βρήκαν τις υπηρεσίες ανέτοιμες
Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες μηχανικοί σε όλη τη χώρα. Αιτία δεν είναι η (γνώριμη) διαφθορά στις πολεοδομίες, την οποία έφερε και πάλι στο φως πρόσφατη έρευνα, αλλά οι διαδοχικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο: από τον τρόπο οικοδόμησης μέχρι τον τρόπο έκδοσης άδειας.

Εκπρόσωποι μεγάλων συλλόγων μηχανικών καταγγέλλουν στην «Κ» την προχειρότητα με την οποία έχει γίνει σωρεία αλλαγών και εκτιμούν ότι μόνη λύση θα ήταν η απόσυρση των νέων πλαισίων και η επανεξέτασή τους εν συνόλω.
Πριν από λίγες ημέρες έκλεισε ένας μήνας από την έναρξη ισχύος του Ν. 4030/11, με τον οποίο άλλαξε ο τρόπος έκδοσης οικοδομικής άδειας και οι πολεοδομίες μετατράπηκαν σε υπηρεσίες δόμησης (εν τω μεταξύ, ψηφίστηκε και ο νέος οικοδομικός κανονισμός). Ενδεικτικό του «μπλακ άουτ» που η αλλαγή προκάλεσε στην οικοδομή είναι ότι σε πολλές μεγάλες πολεοδομίες τη πρωτεύουσας δεν έχει υποβληθεί ούτε καν ένας φάκελος για νέα οικοδομική άδεια! Μία από τις πολεοδομίες αυτές είναι της Αργυρούπολης. «Πέρυσι, εν μέσω κρίσης εκδώσαμε 700 νέες οικοδομικές άδειες. Εδώ και ένα μήνα δεν έχουμε ούτε μία», λέει στην «Κ» ο επικεφαλής του γραφείου, κ. Γιάννης Γαβριλάκης. «Από τη μια πλευρά οι μηχανικοί έχουν «χάσει την μπάλα» με όλες τις διαδοχικές αλλαγές στη νομοθεσία. Από την άλλη πλευρά και εμείς δεν έχουμε σαφείς οδηγίες για κρίσιμα θέματα. Παράδειγμα, οι ιδιώτες ελεγκτές δόμησης, που θα αναλάβουν τους πολεοδομικούς ελέγχους. Κατ’ αρχάς, οι πρώτοι πιστοποιήθηκαν μόλις πριν από μία εβδομάδα, δηλαδή με καθυστέρηση ενός μήνα. Επιπλέον, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα αναλάβουν και τη διερεύνηση των καταγγελιών, ποιο θα είναι το ύψος της αμοιβής που θα τους δίνει ο καταγγέλλων ή τι θα γίνει με τις ανώνυμες καταγγελίες. Με άλλα λόγια, δεν υπήρξε καμία προεργασία για την εφαρμογή του νόμου».
Η Πανελλήνια Ενωση των Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) επιβεβαιώνει του λόγου το ασφαλές. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», εκτιμά η πρόεδρός του κ. Μυρτώ Δεσποτίδη. «Οι πολεοδομίες έχασαν προσωπικό από «Καλλικράτη» και αθρόες συνταξιοδοτήσεις, είναι εντελώς ανενημέρωτες για τις αλλαγές και βέβαια δεν έχουν προλάβει να προετοιμαστούν. Υπάρχουν πολεοδομίες που δεν δέχονται φακέλους επειδή δεν έχουν ετοιμάσει τις νέες σφραγίδες τους! Ο Ν. 4030/11 προέβλεπε έναν ηλεκτρονικό μηχανισμό υποβολής δηλώσεων για να καταπολεμηθεί η διαφθορά, ο οποίος… αγνοείται. Επίσης, τα νέα συμβούλια αρχιτεκτονικής που προβλέπει δεν έχουν συσταθεί. Μπορεί η ιδέα να ήταν καλή, αλλά έγινε πρόχειρα, με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει τα πάντα. Δεν μπορεί να σου τυχαίνει μια οικοδομή ύστερα έξι μήνες απραξίας και να μη μπορείς να την προχωρήσεις! Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε τι να πούμε στον κόσμο, αφού κάθε μέρα θεσμοθετείται και κάτι διαφορετικό».
«Νομίζω ότι στο υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρούν σήμερα ότι φέρνουν μια επανάσταση ανάλογη με αυτήν του Τρίτση. Στην πραγματικότητα, όμως, έχουν κάνει μια προχειρότητα, που περιέπλεξε αντί να διευκολύνει τα πράγματα», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, κ. Νίκος Ζυγούρης. «Οι πολεοδομίες είναι ανέτοιμες, ο κόσμος δεν εξυπηρετείται. Και οι μηχανικοί πρέπει να εφευρίσκουμε δικαιολογίες για να καταλάβουμε με ποιο νόμο, με ποια πολεοδομία, με ποιους όρους δόμησης θα χτίσουμε. Πριν, αν ο μηχανικός δεν γνώριζε κάτι, απευθυνόταν στην πολεοδομία, τώρα δεν ξέρει τι να κάνει. Φοβάμαι ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να «στρώσει» με το πέρασμα του χρόνου.
Πιστεύω ότι τόσο ο νέος οικοδομικός κανονισμός όσο και ο νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών πρέπει να αποσυρθούν και να μελετηθούν συστηματικά, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή των επιστημονικών φορέων».
Του Γιωργου Λιαλιου

Leave a Reply