ΕΚΘΕΣΗ-ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΙΤΙ για τον ”ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ”

Το Πολιτιστικό Σωματείο «Κοινόν Ευβοέων» σε συνεργασία με την «Εστία Γνώσης Χαλκίδας» διοργανώνει θεματική έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων του Ξενοφώντος Διον. Μουσά αναπληρωτή καθηγητή Φυσικής Διαστήματος Πανεπιστιμίου Αθηνών Διευθυντή Εργαστηρίου Αστροφυσικής στο Κόκκινο Σπίτι.

Η έκθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί παρουσιάζεται το πιο πρόσφατο λειτουργικό αντίγραφο του περίφημου Μηχανισμού, η κατασκευή του οποίου αποτελεί την εφαρμογή και το επιστέγασμα των μελετών της επιστημονικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και της διεπιστημονικής μεθοδολογίας ανανέωσε τη μελέτη αυτού του υπολογιστικού οργάνου της αρχαιότητας. Καινοτόμες τεχνικές εφαρμογές επέτρεψαν την ανάγνωση επιγραφών στις επιφάνειες των θραυσμάτων του Μηχανισμού καθώς και τη λεπτομερή εξέταση της εσωτερικής δομής τους. Η ανάλυση αυτών των στοιχείων, που παρέμεναν άγνωστα πάνω από 2100 χρόνια, επέτρεψε την σχεδόν ολοκληρωμένη κατανόηση της λειτουργίας και της χρήσης του μοναδικού αρχαιολογικού ευρήματος.

Η Έκθεση θα λειτουργεί από την

Δευτέρα 20 έως το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

και ώρες: 10πμ-2μμ και 7μμ-9μμ

Leave a Reply