Εκδήλωση με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, κ.Σπίρτζη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για τις τρέχουσες εξελίξεις στο ταμείο των Μηχανικών ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και για τα οξύτατα επαγγελματικά θέματα που απασχολούν τους Μηχανικούς, που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Εύβοιας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας προς ενημέρωση των Μηχανικών της Εύβοιας, με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Χρήστο Σπίρτζη και τον Β΄ Αντιπρόεδρο του ΤΕΕ Θοδωρή Σεραφίδη.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΕΕ ΧΡΗΣΤΟ ΣΠΙΡΤΖΗ

Από αριστερά: Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ΠΤ Εύβοιας Γιώργος Μπουραντάς, Ο Γ. Γραμματέας του ΤΕΕ ΠΤ Εύβοιας, Ο Β΄ Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Θεόδωρος Σεραφίδης, Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης και Ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ ΠΤ Εύβοιας Δημήτρης Γιαννάκος

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ευβοίας του ΤΕΕ Γιώργος Μπουραντάς ανέφερε ότι οι Διπλ. Μηχανικοί και ο Τεχνικός κόσμος ήταν από τους πρώτους που βιώσανε και συνεχίζουν καθημερινά να βιώνουν την ανεργία και την υποαπασχόληση που συντελούνται μέσα από την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας, των κατασκευών, της αναστολής των μεγάλων έργων, την συνεχή μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την στάση πληρωμών των φορέων του Δημοσίου προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις και τους μελετητές.

Τόνισε ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής προσπάθειας απαξίωσης των επιστημόνων, των Διπλ. Μηχανικών και των επιστημονικών τους φορέων.

Προσπαθούν με συντονισμένες προσπάθειες κάποιοι να δημιουργήσουν την εσφαλμένη εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι αν ανοίξουν τα «κλειστά επαγγέλματα» ξαφνικά τα πράγματα θα καλυτερεύσουν. Δηλαδή αν γεμίσει ο τόπος ταξί, αν γίνουν δικηγορικές εταιρείες και αν το ΤΕΕ δεν έχει την δυνατότητα να παρεμβαίνει στα μέλη του για τις ασυνήθιστα χαμηλές αμοιβές θα έχουμε ανάπτυξη και θα ξεπεράσουμε την κρίση.

Μας μιλούν διαρκώς για μειώσεις εισοδημάτων και περικοπές δαπανών αλλά δεν ασχολείται κανείς πως θα μειωθούν οι τιμές των προϊόντων και των υλικών. Δεν ασχολείται κανείς για το πώς οι πολυεθνικές και τα σουπερμάρκετ κρατούν τεχνητά τις τιμές των προϊόντων ψηλά. Δεν ασχολείται κανείς για το πως δρουν τα καρτέλ στην ελληνική αγορά και διατηρούν τις τιμές των υλικών σε υψηλά επίπεδα ενώ υπάρχει πρωτοφανής ύφεση στην οικονομική δραστηριότητα.

Από την μια έχουμε μειώσεις εισοδημάτων και από την άλλη αυξήσεις του κόστους ζωής, των ασφαλιστικών μας εισφορών, αυξήσεις στους φόρους, στα τέλη και τώρα η τρόικα θέλει να μας επιβάλλει αύξηση των αντικειμενικών τιμών, που θα συμπαρασύρουν όλους τους φόρους στα ακίνητα και στα χαράτσια. Δηλαδή έχουμε πλήρη παραλογισμό. Ακόμα και η τρόικα δεν είναι συνεπής με την μέθοδο της εσωτερικής υποτίμησης που έχει επιβάλει στην εθνική οικονομία της χώρας μας. Δηλαδή υποτίμηση θα έχουμε μόνο στα εισοδήματα και σε όλα τα άλλα ανατιμήσεις;

Έτσι όπως πορευόμαστε το μόνο που καταφέρνουμε είναι να βαθαίνει η ύφεση και να μεγαλώνει η ανεργία. Οι μισθοί, οι συντάξεις και οι αμοιβές συνεχώς θα μειώνονται.

Για του λόγου τω αληθές η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία με 23% σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να μπει ένα φρένο σε όλα αυτά διότι δεν θα αντέξουμε την ύφεση της οικονομίας για άλλη μια χρονιά. Πρέπει να συζητήσουμε και για αναπτυξιακές πολιτικές.

«Οφείλουμε να κατανοήσουμε πως ανάπτυξη χωρίς τους Διπλ. Μηχανικούς δεν μπορεί να υπάρξει. Οι Μηχανικοί έχουμε αντικείμενο μόνο όταν υπάρχει ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Εδώ το ΤΕΕ έχει τις δικές του ευθύνες γιατί διαχρονικά δεν έχει κάνει πολλά πράγματα στο ζήτημα της ανάπτυξης. Επαναπαυθήκαμε τις καλές εποχές στα εύκολα, στα συνηθισμένα, στην ρουτίνα, αφού δουλειές υπήρχαν και δεν προβληματιστήκαμε καθόλου για το μέλλον. Λες και αυτή η εποχή με την άνθηση των κατασκευών και των μεγάλων έργων και της οικοδομικής δραστηριότητας θα συνεχιζόταν στο διηνεκές. Δυστυχώς όμως αυτό είναι ίδιον του Έλληνα να ζει το παρόν και να μην σκέφτεται το μέλλον.

Είναι επείγον το ΤΕΕ να ασχοληθεί σοβαρά με τα ζητήματα της ανάπτυξης. Πρέπει να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε ένα συνεκτικό και εφαρμόσιμο σχέδιο ανάπτυξης που να μπορεί να υλοποιηθεί και να αφορά την Ελληνική πραγματικότητα και τις δυνατότητές μας.»

Συνέχισε λέγοντας:

«Η οικονομική κατάσταση είναι τόσο ζοφερή που πραγματικά αδυνατούμε να διανοηθούμε πως θα επιβίωναν οι συνάδελφοι μας αν δεν ήταν η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων το 2010 και τώρα η ρύθμιση των αυθαίρετων.

Πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στο ΤΕΕ που πήρε πάνω του το θέμα των αυθαιρέτων, γιατί αν δεν το είχε κάνει τώρα σίγουρα κάποιοι άλλοι θα ασχολούνταν και όχι οι Μηχανικοί.

Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν εκδώσει ούτε ένα δελτίο παροχής και αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και τα 150 ευρώ το μήνα για την εισφορά στο ΤΣΜΕΔΕ. Συνέπεια όλων αυτών είναι αρκετοί να έχουν πάρει το δρόμο της ξενιτιάς ενώ άλλοι να επιδιώκουν να διαγραφούν από το ΤΕΕ. Να απεμπολήσουν, δηλαδή, την επιστημονική τους ιδιότητα, για να μπορέσουν στη συνέχεια να διαγραφούν και από το ΤΣΜΕΔΕ. Γιατί όπως έχουν τα πράγματα μέχρι σήμερα δεν νοείται Μηχανικός άνεργος σύμφωνα με το Ταμείο και ούτε έχουν καθοριστεί οι προϋποθέσεις, ακόμα, για το πώς μπορεί κάποιος να θεωρηθεί άνεργος.

Το Ταμείο τους αντιμετωπίζει όλους κατά τον ίδιο τρόπο είτε πρόκειται για έναν νέο άνεργο Μηχανικό χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα είτε πρόκειται για έναν επιχειρηματία μεγαλο-εργαλάβο Μηχανικό.

Ο θεσμοθετημένος κλάδος των Ειδικών Παροχών δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα, ώστε να είναι εφικτή η οικονομική ενίσχυση των νέων, των άνεργων και των στρατευμένων συναδέλφων μας για την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Tο Ταμείο μας δεν αντιμετωπίζει ταμειακά προβλήματα, οι χρήσεις του μέχρι τώρα είναι πλεονασματικές και δεν επιχορηγήθηκε ποτέ από την πολιτεία, η οποία μάλιστα του οφείλει από την τριμερή χρηματοδότηση ποσό 600 εκ. €.

Οι αδικαιολόγητες αυξήσεις των ασφαλιστικών μας εισφορών που έχουν δρομολογηθεί και θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1/7/2011.

Η διαχείριση των αποθεματικών του ΕΤΑΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων από την Τράπεζα της Ελλάδας, που θα έχει σαν αποτέλεσμα τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ να απομειωθούν κατά πάνω από 2 δις ευρώ.

Και η συνεχιζόμενη ύφεση στην οικονομία θα καταστήσουν το Ταμείο μη βιώσιμο σε βάθος χρόνου και θα αναγκάσουν τους Διπλ. Μηχανικούς να αλλάξουν δραστηριότητα.»

Κατέληξε λέγοντας:

«Συνάδελφοι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Τα προβλήματα μας δεν πρόκειται να λύσει κανείς άλλος για μας. Έχουμε δίκαια αιτήματα και πρέπει να αγωνιστούμε για αυτά.

Η ώρα του αγώνα είναι τώρα.

Τώρα που γίνεται επαναδιαπραγμάτευση του νέου μνημονίου.

Ο αγώνας εξελίσσεται σε ολόκληρη τη χώρα και κορυφώνεται στις 3 Φεβρουαρίου 2012 στην Αθήνα με την Πανελλαδική Παντεχνική Συγκέντρωση που έχει προγραμματίσει το ΤΕΕ να γίνει έξω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Σταδίου 29 στις 11:30 το πρωί.

Σε αυτόν τον αγώνα είναι σημαντικό είναι να είμαστε όλοι μαζί και ενωμένοι, ώστε το μέτωπο να είναι αρραγές. Όλα τα άλλα δεν έχουν σημασία. Είναι δευτερεύοντα. Έπονται.

Εμείς οι Μηχανικοί της Εύβοιας που είμαστε δίπλα στην Αθήνα έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη και υποχρέωση, απέναντι σ΄ όλους τους Μηχανικούς της Ελλάδας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με αυτές των συναδέλφων μας της Αττικής και να πλαισιώσουμε την κεντρική συγκέντρωση της Αθήνας, εκεί που βρίσκονται τα κέντρα των αποφάσεων, ώστε να γίνει περισσότερο αισθητή η αντίδρασή μας.

ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ:
Για να μην περάσουν οι υπέρογκες και αναιτιολόγητες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών
Για να διασφαλιστούν τα αποθεματικά του Ταμείου και των συντάξεων των μηχανικών
Για την επιβίωση και την αξιοπρέπειά μας

Είμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους – Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.»

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης στην ομιλία του ενημέρωσε τους Μηχανικούς της Εύβοιας για τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα το ΤΕΕ προς όλες τις κατευθύνσεις.

Συγκεκριμένα τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων που αντιμετωπίζουμε, είναι το ζήτημα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης των Μηχανικών που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Εξωθεί τους Μηχανικούς στη μετανάστευση και σε απασχόληση σε αλλότριες δραστηριότητες. Ανέφερε ότι στο πρόβλημα της ανεργίας κάνουμε ότι μπορούμε για να το αντιμετωπίσουμε, αλλά είναι τόσο οξύ που δύσκολα αντιμετωπίζεται με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα.

Αναφορικά με τις συνεχείς ανατιμήσεις των υλικών ενώ υπάρχει πρωτοφανής μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και των κατασκευών, στοχοποίησε τον ΣΕΒ και τις πρακτικές που ακολουθεί εδώ και δυο χρόνια. Ο ΣΕΒ διαπραγματεύεται απευθείας με την τρόικα και συνδιαμόρφωσε το μνημόνιο κατευθύνοντας ουσιαστικά τα μέτρα προς την κατεύθυνση του ανοίγματος των «κλειστών επαγγελμάτων» χωρίς να προτείνει τίποτα για το άνοιγμα των κλειστών αγορών. ο ΣΕΒ αρνείται ν’ αντιληφθεί και ν’ αναλάβει τις δικές του ευθύνες για έξοδο από την κρίση, να εγκαταλείψει τον χρόνιο εφησυχασμό του εύκολου κέρδους, της αυθαιρεσίας και των ανέξοδων προτάσεων.

Στο θέμα της Ανάπτυξης ανέφερε ότι το ΤΕΕ προγραμματίζει να συντονίσει και να καταρτίσει ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα. Το σχέδιο θα απαρτίζεται από επιμέρους τομεακά αναπτυξιακά σχέδια σε τομείς όπως:
Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση,
Βιομηχανία,
Τουρισμός,
Ορυκτός Πλούτος,
Νέες Τεχνολογίες,
Πολιτισμός – Παιδεία,
Ενέργεια,
Τηλεπικοινωνίες,
Κτιριακό απόθεμα.

Επίσης θα καταρτιστούν σχέδια σε Περιφερειακό Επίπεδο και σε επίπεδο υποδομών για να υλοποιηθούν τα παραπάνω. Ενεργό ρόλο στις ομάδες που θα δημιουργηθούν θα παίξουν και τα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ ανά την Ελληνική επικράτεια.

Ο σκοπός είναι να καταλήξουμε ανά Περιφέρεια σε ποιους τομείς θα πέσει το βάρος της Ανάπτυξης και ποιες υποδομές απαιτούνται να χρηματοδοτηθούν, ώστε να γίνει εφικτός αυτός ο προγραμματισμός. Δηλαδή να γίνει ιεράρχηση των αναγκαίων υποδομών ανά Περιφέρεια και να δεσμευτούν οι ανάλογοι πόροι για χρηματοδότηση. Για να πάψει να υπάρχει το φαινόμενο της χρηματοδότησης, κατά προτεραιότητα, των ώριμων έργων επειδή έτυχε να είναι ώριμα. Με μοναδικό κριτήριο την ωριμότητα των έργων και όχι την αναγκαιότητα τους. Το ζητούμενο είναι από δω και πέρα οι λιγοστοί πόροι που θα έχουμε διαθέσιμους να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο και να πιάσουν τόπο ώστε να βάλουμε τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο ζήτημα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των Μηχανικών που έχουν αναδρομική ισχύ από 1/7/2011, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε ότι η αύξηση των εισφορών θεσμοθετήθηκε στο Μεσοπρόθεσμο. Αυτό έγινε χωρίς να το ζητήσει κανείς γιατί πολύ απλά το ταμείο είναι πλεονασματικό. Το σκεπτικό της επιβολής των αυξήσεων αυτών είναι ότι υπολόγισαν συνολικά το έλλειμμα στο ασφαλιστικό σύστημα και το επιμέρισαν στα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να μελετήσουν καθόλου τις επιπτώσεις, χωρίς να έχουν αναλογιστικές μελέτες που να εξετάζουν την αναγκαιότητα ή μη αυτών των αυξήσεων. Οι αυξήσεις αυτές είναι υπέρογκες και δυσβάστακτες δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έχει κάνει εναλλακτικές προτάσεις στον Κουτρουμάνη με σκοπό να μην αυξηθούν οι εισφορές αλλά και να διασφαλιστούν οι εισροές που έχουν υπολογιστεί ήδη από το Μεσοπροθέσμο. Έχει προτείνει αντί να αυξηθούν οι εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν οι Μηχανικοί να αυξηθεί η κράτηση του 2% υπέρ ΤΣΜΕΔΕ για τα ιδιωτικά έργα και το 1,7% υπέρ ΤΣΜΕΔΕ επί των πιστοποιήσεων των Δημοσίων Έργων και Μελετών. Επίσης στα έργα παραχώρησης να υπάρξει παρακράτηση υπέρ ΤΣΜΕΔΕ όπως γίνεται με τα υπόλοιπα έργα που τώρα έχουν εξαιρεθεί. Λύσεις υπάρχουν ώστε να μην αυξηθούν οι εισφορές για τους Μηχανικούς χωρίς να κινδυνεύουν τα έσοδα που έχουν προϋπολογίσει αρκεί να υπάρχει η βούληση από την κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των αποθεματικών του ΕΤΑΑ από την Τράπεζα της Ελλάδας ανέφερε ότι το ΤΣΜΕΔΕ είναι από τα πιο εύρωστα με αποθεματικά της τάξης των 4 δις ευρώ εκ των οποίων τα 3,2 δις ευρώ είναι κατατεθειμένα στην ΤτΕ σύμφωνα με τον αντισυνταγματικό Νόμο 2469/1977. Το ΤΣΜΕΔΕ βέβαια δεν υπάρχει διοικητικά είναι ενταγμένο στην διοίκηση του ΕΤΑΑ. Η ΤτΕ έστελνε μέχρι πρότινος αναφορά με την πρόσοδο των αποθεματικών του ΕΤΑΑ. Τον Ιούλιο του 2011 πρώτη ενημέρωσε την διοίκηση του ΕΤΑΑ ότι εκ των 3,2 δις ευρώ το 80,2% είναι επενδυμένα σε ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου, το 15% σε έντοκα γραμμάτια του δημοσίου και το υπόλοιπο ποσοστό είναι σε repos και τα υπόλοιπα είναι διαθέσιμα σε ρευστό.

Στις 25 Οκτωβρίου 2011 ο Πρόεδρος του ΕΤΑΑ Αργύρης Ζαφειρόπουλος μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. έστειλε επιστολή στη ΤτΕ ζητώντας να ενημερωθεί τι έχουν γίνει τα χρήματα του ΕΤΑΑ, αφού η Τράπεζα ως διαχειριστής ξένης ιδιοκτησίας προέβαινε σε πράξεις διαχείρισης αντίθετες με το συμφέρον των ασφαλισμένων και του ΕΤΑΑ, για να λάβει την προκλητική απάντηση, στις 3 Νοεμβρίου 2011, πως τα αποθεματικά του ΕΤΑΑ εντάχθηκαν στο Κοινό Κεφάλαιο Ασφαλιστικών Φορέων και επενδύθηκαν υποχρεωτικά σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και έντοκα Γραμμάτεια. Ένα μικρό μέρος των χρημάτων παραμένει σε ρευστό. Ένα ποσοστό αυτών των ρευστών ανήκει στο ΕΤΑΑ. Η ΤτΕ αναφέρει πως αν δεν μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες (που δεν μπορεί) τότε θα πρέπει το ΕΤΑΑ για να καλύψει συντάξεις και παροχές να ρευστοποιήσει την περιουσία του.

Η διαχείριση των αποθεματικών μας δεν είναι χρηστή και είναι και παράνομη. Γιατί σύμφωνα με το νόμο η διασπορά της επένδυσης θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη. Ο Διοικητής της ΤτΕ είχε ιδία γνώση για την κατάσταση της Εθνικής Οικονομίας και το μεγάλο ρίσκο που διέτρεχαν να μην πληρωθούν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και παρόλα αυτά επένδυσε τα διαθέσιμα του ΕΤΑΑ σε ομόλογα.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε πως με πρωτοβουλία που ξεκίνησε ο ίδιος κατατέθηκε αίτημα για κατεπείγουσα ποινική διερεύνηση της διαχείρισης των αποθεματικών του ΕΤΑΑ, στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών από όλους τους Προέδρους των Επιστημονικών Συλλόγων και το ΤΕΕ που ασφαλίζονται στο ΕΤΑΑ.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε πως η Κυβέρνηση δια μέσου του Υπουργού Εργασίας κ Κουτρουμάνη δεσμεύθηκε πως οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από το «κούρεμα» των ομολόγων θα εξισορροπηθούν από παραχώρηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Όμως ο Πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε στον κ Κουτρουμάνη πως το ΕΤΑΑ δεν επένδυσε σε ομόλογα. «Εμείς χρήματα είχαμε κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας και χρήματα θέλουμε».

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Β’ Αντιπρόεδρος ΤΕΕ Θεόδωρος Σεραφίδης, τοποθετήθηκαν όσοι Μηχανικοί επιθυμούσαν και έθεσαν ερωτήματα. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης έδωσε απαντήσεις σε κάθε ένα ξεχωριστά και έγινε συζήτηση.

Leave a Reply